keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Day 46: Walking along Karl-Marx Allee

Tämän päivän pääkohteenamme oli Karl-Marx Allee, leveä ja pitkä katu entisen Itä-Berliinin puolella. Puolen päivän aikoihin lähdimme kävelemään, ja takaisin tultiin noin puoli kuudelta. Arviolta noin 12 kilometrin lenkki, mutta välillä pysähdyttiin valokuvaamaan, käymään kirpputorilla ja ruokakaupassa ja apteekissa, joten eteneminen oli aika hidasta. Mutta eihän meillä ollut kiire. Kadun varrelta bongattiin muutama upea rakennus, kuten Moskau ja Kino International. Kadun varrella oli myös kaksi upeaa aukiota, Strausberger Platz ja Frankfurter Tor. Aukioita ympäröivät vaikuttavan näköiset rakennukset, ja erityisesti Strausberger Platz oli upea neljine identtisine kaartuvine korkeine kivikolosseineen. Myös aukioiden välillä oli hienoja todella massiivisia ja pitkiä kerrostaloja, ne muodostivat hienon ja yhtenäisen kokonaisuuden. Kaikki ne oli rakennettu 1950-luvulla ja olivat samojen tyyppien suunnittelemia, tarkoituksena oli ollut ilmeisesti näyttää länsipuolelle että kyllä idässäkin osataan. Toimii hyvin vieläkin, mittasuhteet olivat sitä luokkaa että pakostakin vetää hiljaiseksi.

Sattumalta osui matkalla silmiin jättimäisen iso nelikerroksinen kirpputori, enkä millään päässyt sen ohi menemättä sisälle. Voi mitä aarteita! Mekkoja vaikka kuinka paljon, ja upeita retrokuoseja, ja hameita, ja mekkoja mekkoja mekkoja! Ja yllättäen aika paljon suomalaisia vanhoja mekkoja, hassua. Ostin punaisen 70-luvun samettilappuhaalarimekon suomalaista designia (Teenlook merkiltään), 18 euroa. Aika hyvä löytö mielestäni, olen todella tyytyväinen. Paluumatkalla ihmeteltiin maailman pisintä taidegalleriaa East Side Gallerya, 1300 metriä muuria johon 106 eri taiteilijaa on maalannut teoksensa. Käytiin kotona lepäämässä välillä ja sitten haettiin vielä lisää kahvia Bonanzasta ja perustarvikkeita lähikaupasta ja tultiin kotiin tekemään ruokaa, basilikatofukastiketta ja spelttipastaa. Saksassa on muuten tosi paljon spelttituotteita tarjolla, hieno homma. Aikamoinen nälkä olikin kehittynyt päivän reippailun jälkeen, poskiakin kuumotti kun veri kiersi kohisten.

Kino International.

Strausberger Platz.

Moskau.

Hassut tornit. Funny towers.

East Side Gallery. Tai vähän sen jälkeen.

Ränsistynyt talo. Ramshackle house.

Kuuluisa Berliinin vihreän valon ukko. Mutta hei, se näyttää jotenkin kummalliselta. Famous green man from Berlin. But doesn't it look a bit odd somehow?


Carlos Drake, seikkailija

Luku 46

Carlos jatkoi matkaansa edelleen aivan pihalla, siitä mitä hänen pitäisi tehdä ja minne mennä. Hän käveli ajatuksissaan (eli pää tyhjänä) katsomatta mihin oli menossa. Katu, jota pitkin hän käveli, kapeni hitaasti ja muuttui kujaksi, jonka varrella ei enää näkynyt kauppiaita tai muitakaan ihmisiä. Kuja muuttui pian niin kapeaksi, että se muistutti enää eteisen käytävää. Carlos käveli eteenpäin, vaikka hänen hartiansa hipoivat kummallakin puolella olevia tiiliseiniä. Pian hän kuitenkin joutui pysähtymään, koska käytävä loppui umpikujaan, jossa ei ollut mitään muuta kuin avoinna oleva musta oviaukko oikealla puolella. Carlos meni lähemmäksi ja kurkisti varovasti oviaukkoon näkemättä siellä mitään. Hän oli juuri kääntymässä ympäri, kun joku tönäisi häntä selkään ja lennätti hänet oviaukosta sisään. Carlos otti pari horjahtavaa askelta ennen kuin sai itsensä pysähtymään. Oviaukon pimeys oli muuttunut kirkkaaksi päivänpaisteeksi, jonka valossa Carlosta kohtasi uskomaton näky.

Mikä biisi oli listaykkösenä Ruotsissa vuonna 1978?

Kuinka leivotaan Stollenia?

Miksi näillä kysymyksillä ei ole mitään tekemistä tarinan kanssa?

Yhtään vastausta näihin kysymyksiin ei saa seuraavassa jaksossa tarinassa Carlos Drake, seikkailija. 

2 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Yhyy, tuleepa ikävä noihin maisemiin... ;(

Tau kirjoitti...

Houkuttelisin sua käymään mutta kun sulla on nyt se työ, onnea siitä!

Lähetä kommentti