tiistai 13. syyskuuta 2011

Day 50: Tourists in Berlin

Täksi päiväksi olimme suunnitelleet kunnon turistikierroksen Berliinin tärkeimpiin nähtävyyksiin Unter Den Lindenin varrelle. Kävelimme aluksi Alexander Platzille ja sieltä Nikolai Viertelille, matkalla näimme maailmankellon ja Fernsehturmin eli tv-tornin (taas!) ja useita kirkkoja ja muita mahtirakennuksia. Nousimme sitten Unter Den Lindenille ja kävimme katsomassa AquaDomea eli maailman suurinta sisäakvaariota, miljoona litraa vettä ja trooppisia fisuja sylinterin muotoisessa tankissa jonka sisälle pääsee hissillä. Tyydyimme katsomaan tällä kertaa tankkia vain ulkopuolelta, myöhemmin ehkä voisi tehdä hissikierroksenkin. Sitten kävimme katsastamassa Berliner Domen eli 1905 valmistuneen uusbarokkisen tuomiokirkon, yksi mahtavimpia rakennuksia tässä kaupungissa. Kävelimme Unter Den Lindenia pitkin Brandenburg Torille, ja näimme matkalla mielenosoituksen valvontayhteiskuntaa vastaan. Istuimme hetken ihmettelemässä ihmispaljoutta Branderburgin Torilla panineja syöden. Darth Vader oli myös paikalla, hänen luokseen olikin koko ajan tunkua kun ihmiset halusivat kuvata itsensä taistelemassa Vaderia vastaan. Vanha herra pyörätuolissa kiersi keräämässä pulloja (Wanted PET's!) ja antoi vastineeksi pullosta karkin, ihailtavaa yritteliäisyyttä. Sieltä suuntasimme juutalaisvainojen muistomerkille, joka on yhä edelleen vaikuttavin tilataideteos jonka olen nähnyt. Ensin näkyy iso kentällinen harmaita kivipaasia, ja kun niiden keskelle lähtee kävelemään huomaa maan pinnan nousevan ja laskevan ja paasien korkeuden muuttuvan niin että tulee tosi outo olo siellä paasien keskellä. Välillä on ihan yksin ja yhtäkkiä nurkan takana törmää muihin ihmisiin, kohtaamisia paasien välissä. Seuraavaksi suuntasimme Potsdamer Platzille katsomaan modernia rakennustyyliä. Aukio on uudelleenrakennettu sodan jäljiltä, ja siellä on nyt nykyaikaisia lasi- ja teräspintoja ja isoa mittakaavaa tarjolla, omalla tavallaan aika vaikuttavaa. Näimme myös palomiesten saksanmestaruuskilpailut siinä ohessa. Istuimme hetken Balzac Coffeessa nauttimassa virvokkeita ja kävelimme sitten Topographie Des Terrorsille. Siellä vierähtikin pari tuntia, eikä sekään riittänyt kuin pintaraapaisuun. Päässä surisee nyt niin paljon faktaa toisen maailmansodan ajalta että menee tovi ennenkuin saa ne käsiteltyä. Kiersimme vielä Checkpoint Charlien kautta, ja hyppäsimme sieltä U2:een ja matkasimme kotikulmille. Kahdeksan tunnin kierroksen jälkeen oli kauhea nälkä ja päätimme mennä intialaiseen Aapka-ravintolaan, jota meille oli kehuttu. Ruoka oli hyvää ja edullista, ja palvelu nopeaa, eli tyytyväisinä palasimme kaupan kautta kotiin lepäämään ja sulattelemaan ruokaa ja päivän kokemuksia.

Aapka: Chicken Korma 8.9 euroa, Bater Chicken 8.5 euroa

Berliner Dom on ehkä vaikuttavimman näköinen kirkko ikinä. Berliner Dom is perhaps the most stunning church ever.

Brandenburg Tor. Liikaa ihmisiä. Too much people.

Holokaustin muistomerkki. Hienosti toteutettu taideteos, vaeltelu kivipaasien välissä saa aikaan tosi oudon olon. Holocaust-Mahnmal. Fine piece of art, walking among the stones makes you feel weird.

Sony Centerin katto. The roof of Sony Center.

Topographie des Terrorsin ulkoilmanäyttely kertoo Berliinin synkästä historiasta.  You can read about the dark history of Berlin in the outdoor exhibition of Topographie des Terrors.

Trabants.

Checkpoint Charlie.

Kaunis kesäilta Mittessä. Beautiful summer evening in Mitte.


Carlos Drake, seikkailija

Luku 50

Carlos katsoi ylös ja näki, kuinka parinkymmenen metrin korkeudessa käveli joku ilmassa. Tämä joku käveli aivan niin kuin hänen allaan olisi ollut tukeva asvaltti tai kivetys eikä tyhjää ilmaa. "Tuo on Ruk, Eb sanoi, "yksi Etsijöistä. Hän on juuri lähdössä matkalle, huhun mukaan hän on etsimässä reittiä Tasoille". Nyt Carlos sai vihdoin suunsa auki. "Häh?", hän kysyi älykkäästi. Eb astui baarin terassille ja istuutui lähimmälle tuolille osoittaen Carlokselle viereistä istuinta. "Istu tuohon niin kerron sinulle loput tämän paikan historiasta". Carlos istahti ja samantien paikalle ilmestyi tarjoilija. "Ahh, Eb, pitkästä aikaa, mitä saisi olla?", tarjoilija kysyi. "Päivää Stu, otan Taivaanrannan maalarin ja tuo herra tuossa tarvitsee epäilemättä vähintään Rentun ruusun". "Tulee", Stu vastasi ja poistui baarin sisätiloihin. "No niin, mihinkäs me jäimmekään? Todella kauan sitten ensimmäinen Etsijä löysi oven tänne samalla lailla kuin sinäkin tulit. Muurissa olevista ovista ei pääse enää takaisin, ne toimivat vain yhteen suuntaan. Jos sinä avaisit nyt sen oven josta tänne tulit, pääsisit vain rakennukseen sisälle, et takaisin maailmaasi. Tämä paikka oli silloin juuri samanlainen kuin nytkin, paitsi että täällä ei ollut yhtään ihmistä, ainoat elävät olennot olivat viisi suurta. Ensimmäisen Etsijän jälkeen tänne tuli nopeassa tahdissa enemmän ihmisiä eri paikoista maailmankaikkeudesta ja pian muuri oli asutettu. Ensimmäinen Etsijä, jonka nimi oli muuten A, oli vahvasti sitä mieltä, että koska tähän paikkaan oli ovia ja reittejä niin monesta paikasta, niin täältä olisi myös yhtälailla ovia pois. Osoittautui, että hän oli aivan oikeassa. Etsittyään monta vuotta hän löysi vahingossa yhden oven erään rakennuksen ulkopuolelta ilmasta. Ovi oli nähtävissä vain jos seisoi suoraan sen edessä. Silloin näkyi myös ovelle johtava tie. Löydettyään ensimmäisen oven ja opittuaan miten niitä saattoi löytää, hän löysi lukemattomia lisää. Toki hän astui sisään ensimmäisestä löytämästään ovesta, havaitakseen, että se johti käytävään, jossa oli lisää samanlaisia ovia. Tästä syntyi tarve karttoihin. A aloitti hitaan kartoitustyön ja kirjasi mihin ovet johtivat. Hän rekrytoi myös lisää Etsijöitä samaan tehtävään. Kävi ilmi, että ovien kautta pääsi muihin maailmoihin tai aikoihin. Joissakin tapauksissa niiden takana oli vain huone, joka oli usein tyhjä mutta josta joskus löytyi aarteita tai outoja esineitä. Joskus ovien takana olevissa huoneissa oli myös ansoja tai kummallisia olentoja".

Sopiiko viininpunainen mekko iltakäyttöön?

Voiko elefantin viedä syömään sacherkakkua?

Vastaukset näihin kysymyksiin jäävät antamatta ja paljon muuta seuraavassa jaksossa tarinassa Carlos Drake, seikkailija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti