sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Day 212: Taupo & geothermal phenomenons

Iloisista Art Deco -juhlallisuuksista oli muistona höyheniä ja helmiä kaduilla, kun aamulla kävelimme autolle ja suuntasimme kohti Taupoa. Ajomatka meni aluksi jo tutuissa kukkulamaisemissa, ja muuttui sitten pikku hiljaa karummaksi ja pian tuntui jo outo nyrjähdys aivoissa kun hetken ajan luulimme ajavamme Suomessa, niin samanlaista pöpelikköä ja puskaa oli tien vierusta täynnä. Taupo sijaitsee Uuden Seelannin suurimman järven, Lake Taupon, rannalla. Maaperä on täällä vulkaanista, ja alueella onkin paljon kuumia lähteitä ja geysirejä, kiehuvia mutakuoppia ja rikiltä haisevia höyrypatsaita. Luulimme että vulkaanisuus näkyisi selvästi kun saapuisimme alueelle (mielikuvissa vilahti jotain Terminatorin tyyppistä lopunajan maisemaa), mutta itse asiassa täällä on ihan saman näköistä kuin muuallakin, vain tietyillä paikoilla kuumat höyryt tulevat maan pinnalle.

Tapamme mukaan haimme heti turisti-infosta tietopaketin ja varasimme samalla huomiseksi kuljetuksen Tongariro Alpine Crossingille, koko päivän kestävälle kävelylle tulivuorten rinteillä. Jos meistä ei pariin päivään kuulu mitään, niin soittakaa ihmeessä helikopteri hakemaan meidät sieltä pois. Menimme sitten hostelliimme, Blackcurrantiin, ja kävimme myös syömässä pikalounaan ennen kuin lähdimme ajelemaan läpi paikallisia luonnon nähtävyyksiä. Ensimmäisenä oli vuorossa Huka Fallsit, kauniin turkoosin väriset putoukset, joiden äärellä on kuulemma kuvattu Hobittia hiljattain. Ne oli nopeasti nähty, ja ajoimme seuraavaan paikkaan, Craters of the Mooniin. Täällä avattiin 50-luvulla lämpövoimala joka hyödynsi maaperän kuumia höyryjä, ja tulivat sitten ottaneeksi hieman liikaa sitä höyryä, jolloin tasapaino järkkyi ja syntyi Craters of the Moon, uusi geoterminen alue. Pientä sisäänpääsymaksua vastaan pääsimme kiertämään alueen ympäri ja katsomaan läheltä höyrysuihkuja ja kuuntelemaan kuuman mudan pulputusta (kuin kiehuva saunan vesipata) ja ylipaineisen höyryn sihinää. Kävelykierros kesti noin tunnin. Polulta ei saanut poiketa ollenkaan, sillä alue oli vaarallinen ja minne tahansa saattoi syntyä uusi tulikuuma höyrysuihku milloin vaan. Välillä höyryä levisi laajalti ympäristöön ja höyryn mukana tuli sellainen hauska mädän kananmunan lemu, rikkiäpä hyvinkin. Seuraavaksi ajoimme katsomaan höyryvoimalan yllä olevalta näköalapaikalta, kuinka metalliputket kiemurtelivat kilometritolkulla ja veivät lähteistä hyödynnettyä kuumaa vettä sinne minne tarvittiin. Kävimme vielä pyörähtämässä Wairakei Natural Thermal Valleyssa, mutta paikka oli todella nyhjyisen oloinen joten ihastelimme vain hetken pihalla kulkevia vapaita kanoja ja tipuja, sekä äänekästä pikku possua aitauksessaan, ja sitten palasimme kaupunkiin ja ajoimme katsomaan Spa Thermal Parkia, jossa piti olla ilmaisia kuumia lähteitä, mutta olikin vain pieni kuuma puro joka virtasi jokeen, ja paikka oli niin täynnä ihmisiä ettei sekaan mahtunut. Vielä kävimme katsomassa bungy-hypyn kauniiksi mainostetun paikan, ja kivastihan se olikin turkoosin joen ylle viritetty. Viimein kävimme kaupassa ja teimme ruokaa, ja loppuillan olemme valmistautuneet huomiseen koitokseen. Kuvatekstit lisään kun ehdin, nyt on pakko mennä nukkumaan.

Ihan kuin Suomessa! Just like in Finland!

Lake Taupo. Kaukana siintää Tongariron huippu, jonne huomenna menemme seikkailemaan. Faraway the Tongariro peak, where we will go tomorrow to have an adventure.

Taupo.

Huka Falls. Kuulimme että täällä oli käyty kuvaamassa jotain Hobittiin, varmaan se tynnyrikohtaus . We heard they filmed some scene of the Hobbit here, so our guess is the barrel scene.


Kauniin värinen vesi ja tyrskyissä tempova vene. Beautiful colour in the water (and also a boat).

Huka Fallsin alajuoksu. Huka Falls downstream.

Pahin tyrskykohta. Worst part.

Craters of the Moon: Geothermal park.

Tästä isosta kuopasta kuului kauhea pulina, muta siellä kiehui. A terribly loud bubbling could be heard from this big hole, it was the mud.

Kiehuvaa mutaa. Bubbling mud.

Sama kuoppa vähän kauempaa. The same hole seen from farther away.

Uusi kuoppa, uudet kuplat. New hole, new bubbles.

Kokonaiskuva alueesta. The whole area of the park.

Lämpövoimala joka hyödyntää maaperän kuumia vesiä. The power plant that utilizes hot waters from the ground.

Taupo bungy jumping. We just looked.

Kaunis kesäpäivä Taupossa, + 29 astetta. Beautiful summer day in Taupo,  +29 degrees warm.


Carlos Drake, seikkailija

Luku 212

Lungi nojautui Pömin lähelle ja kuiskasi jotain hänen korvaansa. "Tuohan on vastenmielistä ja ällöttävää! En minä voi sellaista tehdä!", vastasi haarniska-asuinen Pöm. "Tämä on vain koetehtävä. Jos suoritat sen menestyksellisesti saat sen jälkeen oikean tehtävän suorittaaksesi!", vastasi Lungi (lungisti). "No hyvä on. Mutta en voi ymmärtää tuollaista, sehän on aivan sairasta!", Pöm sanoi ja lähti paikalta kuin raketti (haarniskan rakettien avulla). Lungi jäi odottamaan tyytyväisen näköisenä. Ei kestänyt kuin hetken ja Pöm tuli takaisin. Kädessään hänellä oli pahvinen rasia, josta hän poimi Lungille pullollisen nakkimehua, anjoviskatkarapuhapankaalisuklaakastikeananasvoileivän ja valkosipulipehmiksen. "Tässä on lounaasi. En kyllä ymmärrä miten joku voi syödä tuollaista. Se ei ole normaalia!", Pöm sanoi pahoinvoivalla äänellä. "Kiitos! Olet suorittanut tehtäväsi menestyksellisesti. Nyt kerron sinulle varsinaisen tehtäväsi. Sinun pitää etsiä käsiisi Musta Tahto -niminen kokonaisuus. Sinulla on haarniskasi kautta voima hajottaa tämä kokonaisuus alkutekijöihinsä. Tietääkseni sellaista voimaa ei ole kuin yhdellä toisella, joten olet erittäin harvinainen yksilö. Hajottamisen jälkeen kaikki osaset paitsi yksi tulevat kuolemaan. Pyydystä tämä yksi henkiin jäänyt osa ja tuo hänet minulle niin palkitsen sinut ruhtinaallisesti!", Lungi sanoi. "Mistä löydän tämän Mustan Tahdon?", Pöm kysyi. "Olen jo syöttänyt koordinaatit haarniskasi muistiin. Mene, ja palaa pian!", Lungi vastasi. Pöm tarkisti koordinaatit ja lähti jälleen kerran kuin raketti kohti yläilmoja.

Miten Lungin vatsa kestää lounaan?

Miten ympäristö kestää hajun?

Miten lukijat kestävät tämän tarinan epäloogisuuden?

Vastaukset näihin haiseviin kysymyksiin ja paljon muuta vatsanpurua seuraavassa jaksossa tarinassa Carlos Drake, seikkailija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti